Strah i nelagoda

Strah, stres i nelagoda od letenja pogađaju veliki broj ljudi. Što je međutim aerofobija i kako se ona manifestira?

Što je aerofobija?

Aerofobija je strah od letenja. Vrlo je česta i pogađa više od 25 milijuna odraslih osoba samo u Ujedinjenim Američkim državama.

Općenito strah od letenja osjeća oko 64% žena i 36% muškaraca. Upravo na ovaj statistički podatak naišli smo 2010-te godine kada smo radili prva istraživanja za tečaj. Potom smo radili anketu na području Republike Hrvatske (N1000+) i dobili smo rezultate s odstupanjima do 10%. To nam je potvrdilo da je strah od letenja univerzalan i na neki način urođen strah modernom čovjeku. I ima smisla jer čovjek zaista nema krila, međutim došli smo daleko po pitanju sigurnosti zračnog prometa. Sve to skupa nam je dalo zeleno svijetlo da pokrenemo ovaj tečaj.

Povijesno o strahu od letenja prvi put se spominje u biomedicinskoj literaturi u Ujedinjenom Kraljevstvu, na kraju Prvog svjetskog rata. Tada je nazvano “aero-neuroza” i opisivani su piloti, i posada, koji su bili ili postali zabrinuti zbog procesa letenja. O tome se nije puno raspravljalo sve do 1950-tih i uspona komercijalnog zračnog prometa. Prema Wikipediji, strah od letenja je strah od boravka u zrakoplovu te se također naziva i anksioznost letenja, fobija od letenja, aviofobija ili aerofobija.

Zamišljen pogled kroz prozorsko okno aviona.
"Zamišljeni pogled kroz prozor putničkog zrakoplova."

Oklop straha

Osobe sa strahom od letenja doživljavaju od blage nelagode do  intenzivnog straha ili tjeskobe kada razmišljaju o letenju, kao i tijekom letenja. Naravno takve osobe će izbjegavati letenje ako mogu, a strah, tjeskoba i izbjegavanje uzrokuju značajnu nevolju i narušavaju sposobnost funkcioniranja.

To je ono što mi na tečaju zovemo oklop straha, koji nam narušava slobodu, izbore i mogućnosti. 

Cilj tečaja je naravno ukloniti nelagodu i strah od letenja no pravi cilj je ostvariti slobodu, mogućnosti i povećati kvalitetnu života. 

Prema istraživanjima (1), Čini se da su uzlijetanje, loše vrijeme i turbulencije aspekti letenja koji najviše izazivaju tjeskobu.  Najekstremnije manifestacije mogu uključivati napade panike ili povraćanje pri samom pogledu ili spomenu zrakoplova ili putovanja zrakoplovom. Na ove podatke naveli bi da je uspješnost tečaja visokih 96% polaznika koji su uspješno poletjeli i dalje uspješno lete. 

Također ovo nije samo rezultat naših tečajeva već i internacionalno prihvaćenih pristupa pri pomoći kod straha od letenja.

Kako učiniti prvi korak?

Kada pričamo o načinima pomoći oko nelagode i straha, najčešći i najučinkovitiji načini pomoći su tehnike opuštanja, edukacije i obrazovanje o sigurnosti i općenito o svim aspektima letenja u kombinaciji s kognitivno bihevioralnim pristupima te načinima terapije izloženosti. Sve ove tehnike koriste se na tečaju. 

Prema istraživanjima (2) KBT metode (kognitivno bihevioralne) potvrđuju  stope smanjenja opće anksioznost čak i do 80%.

Na tečaju upoznati smo sa strahom od letenja kroz iskustva brojnih polaznika koji su prošli kroz tečaj, dok naši kapetani i naše kabinsko osoblje svaki dan na svome poslu “gore u zraku” imaju iskustva sa putnicima koji se boje ili imaju nelagodu pri letenju. 

Hod po stepenicama metalnog tornja.
"Prvi korak je najteži, ali svaki sljedeći je utoliko lakši."

Uvijek napominjemo da je prvi korak pri rješavanju straha od letenja, vaša odluka da to želite riješiti. Kada je odluka donesena i kada je pozitivna i spremna za promjenu onda sve naše metode i tečaj padaju na “plodno tlo” te je uspjeh tečaja gotovo zagarantiran.

Istraživanja:

  1. Clark, GI; Rock, AJ (2016). “Processes Contributing to the Maintenance of Flying Phobia: A Narrative Review”. Frontiers in Psychology. 7: 754. doi:10.3389/fpsyg.2016.00754. PMC 4887486. PMID 27313550.
  2. Oakes, M; Bor, R (November 2010). “The psychology of fear of flying (part II): a critical evaluation of current perspectives on approaches to treatment”. Travel Medicine and Infectious Disease. 8 (6): 339–63. doi:10.1016/j.tmaid.2010.10.002. PMID 21071281.
Scroll to Top